Suomen maajoukkue-edustaja Valtter Virtanen ja hänen vaimonsa, valmentaja Alina Mayer-Virtanen järjestivät tänä kesänä suomalaisittain poikkeuksellisen kansainvälisen taitoluistelun valmennusleirin Laukaan Betoni Arenalla. Leirin valmentajat ja urheilijat ovat eri puolilta Suomea ja Eurooppaa.

Kesä on tyypillisesti taitoluistelijoiden aktiiviaikaa. Luistelijat hakevat teknistä varmuutta ja harjoittelevat uusia ohjelmiaan. Valmennusta – mutta myös kesäaikaan avoinna olevia jäähalleja – haetaan ulkomailta asti. Muun muassa Itävalta ja Italia ovat olleet suomalaisluistelijoiden suosiossa pitkään. Laukaalla Peurunka Summer Camp -nimellä kulkeva leiri mahdollistaa kansainvälisen leirikokemuksen oman maan rajojen sisällä.

Huipputason valmennuksesta ovat vastanneet järjestäjäpariskunnan kanssa belgialainen Carine Herrygers, saksalainen Svetlana Knorr, Belgian miesten taitoluistelun mestari Jorik Hendrix ja unkarilaistaustainen koreografi, pedagogi ja taiteilija Ádám Sólya.

Nimekäs valmennustiimi on houkutellut Laukaalle norjalaisia, hollantilaisia, saksalaisia ja belgialaisia taitoluistelijoita valmistautumaan tulevan kilpailukauden koitoksiin. Suomalaisia taitoluistelijoita on tullut Laukaalle Rovaniemeä, Kajaania, Kokkolaa ja pääkaupunkiseutua myöten.

Intoa ja idolien esimerkkiä

Huippuvalmennuksen lisäksi eri-ikäisillä luistelijoilla on ollut tilaisuus työskennellä leirillä itseään kokeneempien urheilijoiden, jopa omien idoleiden, rinnalla. Tänä kesänä Laukaan Betoni Arenan jäällä ovat harjoitelleet eurooppalaiset huippuluistelijat, maidensa mestarit Belgiasta ja Saksasta: Belgialainen Loena Hendrix ja saksalainen Paul Fentz ovat tuttuja nimiä arvokilpailuista. He edustivat maitaan myös vuoden 2018 talviolympialaisissa PyeongChangissa.

Myös leirin järjestäjäpari kilpailee aktiivisesti, lääketieteen tohtoriksikin ehtinyt Valtter Virtanen maamme huipulla. Laukaan jäähallin katsomoon eksyvällä on ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Virtanen työstämässä ohjelmaansa Andrea Bocelin musiikin tahtiin. Virtasen lisäksi Peurungan leirille on osallistunut myös uudempi maajoukkueluistelija, nuoresta iästään huolimatta SM-senioritasolla kilpaileva Linnea Ceder Espoon Jäätaitureista. Cederin kolmoishyppyrepertuaari on kunnioitettava.

Leirillä kukaan ei ole kuitenkaan tähti. Jokainen taitoluistelija tietää, ettei lajissa voi koskaan olla valmis. Elementeissä riittää opittavaa ja ilmaisussa hiottavaa – iästä ja luistelu-uran pituudesta riippumatta. Luistelutaitotunnilla yhteistyöstä on myös hyötyä: maailman huiput tekevät valmentajan näyttämät liikkeet ja heidän esimerkistään nuoremmat perässä. Mallioppimista parhaasta päästä, samalla jäällä.

Yhteistyöllä unelmia kohti

Virtaset ovat järjestäneet leirejä aiemminkin – ja aikovat järjestää vastakin. Tämänvuotinen leiri on kunnianosoitus Virtasen edesmenneen valmentajan, Jean-François Ballesterin, pelottoman tekemisen filosofialle. Leiritoiminnan sydän ja sielu on Alina Mayer-Virtanen. Hän on valmistumassa psykologian maisteriksi, minkä lisäksi hän on pitkän linjan taitoluistelija, Saksan mestaruuskilpailujen luottonimiä.

Mayer-Virtasen aktiivinen kilpailu-ura jatkuu vielä yhden kauden, mutta sitten hänen tavoitteenaan on siirtyä päätoimiseksi valmentajaksi. Unelmana on rakentaa innostunut ja innovatiivinen tiimi ja päästä työskentelemään kaikkein pienimpienkin luistelijoiden hyväksi.

Hengenheimolaisia Mayer-Virtanen on jo löytänyt oman aviomiehen ohella Ádám Sólyasta ja Laukaan Betoni Arenan toimitusjohtajasta Kim Nabbista sekä Peurunka Hockey Teamin päävalmentajasta Jani Hakkaraisesta ja seuran toiminnanjohtaja Julia Hakkaraisesta. Yhteispanostus on poikinut hienot harjoitteluolosuhteet ja tehokasta treenausta edesauttavan muonituksen taitoluisteluleirillä.

Laukaasta Keski-Suomen oma Oberstdorf?

Maailmalla suosituimpien leirikohteiden ympärillä on vireää vapaa-ajan toimintaa, joka houkuttelee luistelijat perheineen paikalle. Virtasten mielestä Laukaan Betoni Arena tarjoaa eurooppalaisellakin mittakaavalla laadukkaat puitteet leiritoiminnalle: halli on hyvin hoidettu, tilat viihtyisät ja ympäröivä maasto ihanteellinen ulkoiluun. Lisäksi Peurunka Kylpylähotelli tarjoaa tasokkaan majoituksen ja palvelut vierailijoille.

Peurunka Summer Camp on osoittanut jo nyt, että Peurunka-järven ympärillä avautuva kaunis luonto viehättää ulkomaalaisia vieraita. Virtasten villi visio on haastaa Oberstdorf keskisuomalaisella vastineella. Yötöntä yötä ei muualta maailmasta saa, edes rahalla.

Virve Sammalkorpi

Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka osallistui Peurunka Summer Campiin huoltajan roolissa.
www.sammalkorpi.net